Det här blir första delen i en serie med inlägg om odlingarna och vad som händer i trädgården, men jag börjar baklänges denna gång.
Ärter och bönor har äntligen kommit i jorden här hemma. Detta blev det sista som sås för nu, om jag inte får för mig att bereda ett par ytterligare rader åt morötter. Plats finns ju fortfarande…
I år odlar jag både sorter som jag har odlat och förökat på egen hand här hemma och några nya som verkade spännande. Det är ju fortfarande rätt nytt för mig att odla uppe i odlingszon 5, så det blir lite experimenterande för att se vilka sorter som fungerar bra och inte. Särskilt hoppas jag på ännu ett bra år för de goda gråärterna.
I år så får ärter och bönor hamna i förra årets potatisland. Då täckodlade jag direkt i hästgödsel täckt med ensilage, så den jord som finns på platsen är den som har hunnit brytas ner på en säsong. Får se hur det går. Jag har helt enkelt flyttat undan täckmaterialet till vallar som får ligga längs med raderna tills ärterna kommit upp en bit. Sen flyttar jag tillbaka det för lite extra marktäckning som håller kvar fukt. När de börjar komma upp lite på höjden så sätter jag ut granslanor med lingarn mellan dem som klätterstöd.
Sorter jag odlar i år
Ärter
Gråärt ”Gotländsk blåärt” – Denna blev en direkt favorit när jag testade den. Jättefin med sina blå skidor, god smak och hann förra säsongen bli färdig här uppe i odlingszon 5 så att jag kunde spara eget utsäde.
Jämtländsk gråärt – Kulturarvssort med mindre ärtor som jag testar för första gången.
Sockerärt ”Noorman” – En helt vanlig sockerärt som jag inte har provat förut. Satt denna på två ställen, men de första verkar inte ha grott. Kanske var jag ute för tidigt. Vi får se om den nya raden går bättre.
Stor Gråärt – Ska vara en högväxande sort med extra stora ärtor. Blir intressant att se hur den tar sig.
Finnärt från Rikkenstorp gård – Precis som det låter så kommer denna från Rikkenstorp gård utanför Grängesberg. Jag fick den på ett fröbyte och den verkar vara någon form av gul ärta, men jag vet inte så mycket mer. Fick tillräckligt för att ta nytt utsäde förra året, men har bara provsmakat en liten mängd.
Brytärt ”Sugar Magnolia” – En väldigt god brytärt som kan ätas med hela skidan när den precis har börjat mogna. Förgyllde många rätter under förra säsongen och växte bra. Mognade under en lång period så att inte allt behövde skördas samtidigt.
Spritärt/Blåärt ”Blauwschokker” – Denna har jag försökt odla tidigare, men det året var ett uselt år för ärter och bönor så det blev inget. Hoppas på bättre tur denna gång då jag tycker extra mycket om att odla sorter med mörka skidor.
Bönor
Störbrytböna ”Cobra”– Denna är ny för i år. Fick den som gåva med en fröbeställning. Beskrivs som en högväxande haricot verts med god smak. Själva bönorna var helt svarta men skidorna ska bli traditionellt gröna.
Vaxböna ”Kinghorn Wax” – En ljusgul vaxböna. Lyckades rätt bra med denna förra året och jag tycker att den är god.
Purpurböna ”Purple Queen” – Även denna gick bra förra året och är väldigt fin med både mörka skidor och mörkt bladverk.
Bönorna fick rader på andra ledden då det blev precis lagom för att få plats med det utsäde jag hade. Vilka sorter ska du själv odla i år? Har du några favoriter? Kommentera gärna här nedanför.
Sen den eviga frågan; Heter det ärter eller ärtor? Den här artikeln ger lite insikt i vilka former som används i olika sammanhang.
Bjuder på en liten bonusbild av liljekonvaljeprakten i backen bakom huset.