En grundkurs för dig som vill lära dig om hur du kan använda permakultur i ditt eget liv – oavsett om du bor på landet eller i stan. Den här kursen är anpassad för nordligt klimat och presenterar permakulturen utifrån lösningar och metoder som passar för oss som bor där det är kallt en stor del av året. Vi tittar på permakultur ur ett brett perspektiv och visar att tankesätten kan appliceras på mycket mer än odling och matförädling, till exempel återbruk och cirkulärt tänk inom husrenovering, kläder och hushållsartiklar. Du kommer att få lära dig om permakulturens etik och principer, zoner, grunder i hur du läser landskapet och olika metoder för design. I kursavgiften ingår Boken om Permakultur av Mira Illeris och Esben Shultz.
Datum: 22-24 juli 2022 (start fredag kl 10.00)
Kursavgift: 2350:- per person, inklusive bok och vegetariska måltider. Anmälan och betalning sker via denna länk hos Visit North:
Sista anmälningsdatum 11 juli 2022. Max 10 kursdeltagare då Svarttorpet är en relativt liten gård.
Du som har svårt att ha råd med kursavgiften t.ex. på grund av arbetslöshet eller om du studerar är välkommen att kontakta mig så försöker vi hitta en lösning. Möjlighet till boende i eget tält (gratis) eller att boka annat boende inom 20 min från gården. Du är välkommen att campa från torsdagen om du kommer långväga ifrån.
Kursledare: Veronica Setterhall (innehar PDC) och har tagit ett flertal kurser i bland annat dammbygge, Holzer-permakultur mm. Mer om mina erfarenheter inom permakultur kan du läsa här.
Bra att veta:
- På gården finns hästar och katt och grannarna har hästar och hundar.
- Boendestandarden på gården är enkel med komposttoaletter och utedusch eller batteriladdad dusch i den vedeldade bastun. Möjlighet till bad finns i ån som går genom den egna marken eller i en fin badsjö 3 km bort.
- Du som vill bo på annan plats under kursen bör boka i god tid i förväg då Höga Kusten har blivit ett väldigt populärt resmål de senaste åren. Kontakta mig gärna för tips.
- Det finns möjlighet att ställa upp 1-2 husbilar/husvagnar på gården. Först till kvarn gäller för ställplatser. Anmälan till veronica@svarttorpet.se
- Det finns begränsat med parkering på gården. Samåk om möjligt och kom ännu hellre med cykel, buss (stannar ca 5 km bort) eller tåg (Härnösand). Vi kan komma och hämta på hållplatserna vid behov.
- Maten som serveras kommer att vara vegetarisk (delvis vegansk) för att passa de flesta. Är du allergisk mot något så informera mig gärna i god tid i förväg så försöker jag att hitta passande alternativ.
- Dricksvatten hämtas i grannens stall (vi ställer fram dunkar som du kan fylla på din egen flaska med).
Efter att själva kurstiden är slut är det fritt fram att vila, gå och bada eller hälsa på hästarna. För den som är intresserad finns det möjlighet att prova på fönsterrenovering, trädgårds- och byggarbete av olika slag på gården. Du kan få prova att slå med lie. I närheten finns fina vandringsvägar och milsvida skogar. I huset finns gott om böcker och tidskrifter kopplade till permakultur och självhushållning som du gärna får bläddra i.
Avbokningsregler
Minsta antal deltagare är 3 stycken för att kursen ska genomföras. Om kursen av någon anledning måste ställas in så återbetalas kursavgiften.
Eventuell avbokning måste ske senast 48 timmar före kursens start för att kursavgiften ska återbetalas, annars debiteras hela kursavgiften. Undantag är sjukdom som bekräftas med läkarintyg. Har du bokat med direktbetalning så dras en bokningsavgift på 5% av kursavgiften av för att täcka betalningsleverantörens avgift. Vid sjukdom eller förhinder kan du även välja att låta din kursavgift stå kvar till ett senare kurstillfälle. Kontakta mig i så fall via veronica@svarttorpet.se för att hitta en lösning.
Kursprogram:
Fredag – introduktionsdag
Dyk upp en stund innan kl 10.00 så att vi kan börja i tid.
- 10.00-12.00 Välkomstrunda där vi kort introducerar oss och tar en rundtur på gården och berättar om vad vi har gjort hittills och hur planerna ser ut för framtiden. Vi fikar under introduktionen.
- 12.00-13.00 Lunch
- 14.00-16.00 Introduktion till permakultur, bakgrunden, etiken och principerna. Hur kan permakultur vara en väg för att leva mer hållbart och rätta till problem som mänskligheten har ställt till med? Vi varvar föreläsningar med korta övningar ute på gården.
Lördag – om permakultur i norr
- 09.00-10.30 Kickstart med praktisk aktivitet innan det blir för varmt. Ympning av stockar för svampodling.
- 10.30-11.00 Fika
- 11.00-12.00 Smarta lösningar för kallt klimat – fånga in värme, placera saker rätt, vattenhantering och att planera för utrymmet som snön tar upp om vintern.
- 12.00-13.00 Lunch
- 13.00-14.30 Val av sorter och hur man odlar smart i kallt klimat (t.ex. lösningar som varmbänkar, förodling, växthus & varför vi inte har ett ännu). Vi pratar om att anpassa sin kost till platsen och att äta i säsong. Hur ljuset påverkar olika växter på dessa breddgrader och hur man får anpassa odlingstiden till detta. Hur djur kan vara ett smart alternativ i karg natur. Kort om växtföljd, perenna grönsaker, fruktträd mm.
- 14.30-15.00 Fika
- 15.00-16.00 Praktisk aktivitet (kompost/anlägga Hügelbädd utifrån deltagarnas intresse) och kort avslutningsrunda.
Söndag – permakultur bortom odling + permakulturdesign
- 09.00-10.00 Att läsa sin plats – observationsövning + kort om att använda färdiga kartor/satellitbilder när man börjar designa sin plats. Exempel på bra och dålig design och vanliga fallgropar.
- 10.00-10.30 Fika
- 10.30-12.00 Designövningar som att placera element på karta, random assembly, hitta gynsamma kopplingar mellan saker och att stapla funktioner.
- 12.00-13.00 Lunch
- 13.00-14.30 Hur kan vi använda permakultur till annat än odling? Vi kommer att titta på exempel som företag, organisationer, design av ditt eget liv, bygge av hus. Kort övning där du får göra en behovsanalys av ditt eget liv, ditt hem eller din trädgård för att ta de första stegen till en egen design.
- 14.30-15.00 Fika
- 15.00-16.00 – Avslutningsrunda och sammanfattning av vad vi har lärt oss. Vad tar du med dig? Vad vill du lära dig mer om?
Ta med till kursen:
- Oömma och varma kläder + gärna arbetshandskar. Vi kommer att vara utomhus för många aktiviteter oavsett väder.
- Penna, papper och skrivunderlag eller digital enhet att anteckna på.
- Vattenflaska att fylla på.
- Sittunderlag eller campingstol då det finns begränsat med sittytor ute.
- Ska du campa hos oss så vill vi helst att du använder miljövänliga hygienprodukter då duschning sker ute eller i vår bastu som ännu saknar rening av vattnet.
Frågor eller funderingar innan du anmäler dig? Skicka ett mail till veronica@svarttorpet.se